Otse põhisisu juurde

Õppeprogramm Tunne oma elustiili – mina ja globaalne kaubandus

 Peipsi Koostöökeskuse korraldatud projekti „Maailmanädala või keskkonnapäevade tegevused koolides 2022“ toimus 5.mail 7. ja 8.klass õppepäev teemal „Tunne oma elustiili – mina ja globaalne kaubandus“. Projekti "Tark tarbiaja ületarbmismaailmas", mille tegevusi rahastab Välisministeerium arengu- ja humanitaarabi vahenditest.

Meile saabus külla Ingrid Kuligina Alutaguse Matkaklubist, kes rääkis, et tekstiili- ja rõivatööstus on äärmiselt globaliseerunu andis ülevaate tekstiiliahelas toimuvast keskkonna koormamisest ning tõi välja seosed meie endi tarbimisharjumustega.

Alguses aitas ta välja selgitada, millised on õpilaste isiklikud hoiakud seoses rõivaste ja tarbimisega. Igaüks leidis enda jaoks ja võrdles kaaslastega vastuseid küsimustele: Kui kaua kulub sul hommikul riiete valimiseks? Kui oluline on sinu jaoks tootemark? Kui sageli ostad uusi riideid? Kui paljusid riideesemeid sa oma kapist kannad? jne

Seejärel vaatasime maailmakaardil teksapükste teekonda tarbijani. Paljudele oli üllatuseks, kui palju etappe peab teksapükste tootmine läbima enne poeletile jõudmist. Saime teada, et kõik algab esiteks puuvilla kasvatamisest; seejärel toimub puuvillasaagi koristamine. Järgneb puuvilla keemiline töötlemine ning alles seejärel saab sellest kedrata niiti, kududa ja viimistleda kangast. Kui see eelnev on läbitud, alles siis kangas edasi õmblusesse ning valmistooted transporditakse üle maailma müügiks.

Kuna rõivaste tootmisel ja tarbimisel tekib palju jäätmeid, siis rühmatöös kordasime üle jäätmete sorteerimise reeglid. Jäätmeid oskasid sorteerida kõik, sest ka koolimajas on meil liigiti kogumise prügikastid.

Omakorda pani ajusid ragistama küsimus, millised on meist igaühe võimalus, et jäätmeid vähendada.

Põneva õppepäeva lõpetuseks sõitsime Uikala prügilasse, et oma silmaga näha, kuidas toimub prügilas jäätmete sorteerimine ja ladustamine.

Prügilasse jõudes olime üllatunud, kui palju prügi tegelikult on prügilas. Eelnevalt oli õpilastel teadmine olemas, et prügi on palju, kuid koha peal tuli arusaamine, et seda on üüratult palju. Kohe oli suur huvi seda jäädvustada, mitte ainult oma silmaga, vaid ka mobiiltelefoniga. 

Koha peal saime teada palju infot jäätmete sorteerimisest, käitlemisest ja ladustamisest. Oli väga huvitav kõike oma silmaga näha ja jälgida töötajate tööd. Näiteks nägime, kuidas suur hunnik pabereid pressiti kokku suureks kuubikuks ja see kaalus umbes 500 kilogrammi. Saime teada isegi seda, et prügila toodab oma tarbeks elektrienergiat. Õpilased uurisid ja küsisid palju. Uuriti näiteks: Kuidas täpsemalt sorteeritakse prügi? Mida huvitavat on leitud prügist? Kas on leitud ka kulda? Miks tekib tulekahju prügimäel? Mis saab edasi kogutud jäätmetega? Kui raske on teha tööd prügimäel? Kui palju saab selle eest palka? Meie ekskursiooni giid jõudis vastata kõikidele küsimustele ja jälgida ka meie ohutut liikumist prügilas. 

Oli igati meeldejääv, õpetlik ja kasulik ekskursioon.

Kommentaarid