Otse põhisisu juurde

4.-6.klass käis Järve Biopuhastuses reovee kogumist ja puhastamist vaatamas

II kooliastme õppeprogrammis on oluliseks õppeteemaks vesi. Kuna osa sellest õppematerjalist on reovee puhastamine, siis pöördusid õpetajad Järve Biopuhastuse poole, et korraldada sinna õppekäik. Järve Biopuhastus oli lahkelt meid nõus vastu võtma ja reovee puhastamist tutvustama. Õppekäiku rahastas  älisministeerium arengu- ja humanitaarabi vahenditest maailmanädala ja keskonnapäevade projekti "Tark tarbiaja ületarbmismaailmas" raames.

6.mai õppepäeva lõpus sõitsime 4. kuni 6. klassiga Järve Biopuhastuse ette, kus meid võttis vastu esimesena kohutav hais ja seejärel väga sõbralik ja asjalik ekskursioonijuht. Trotsisime vihma, külma tuult ja kohutavat haisu. Vaatamata sellele, olime täis indu, tutvuda millegi uue ja tundmatuga. Ehkki mõni tahtis kohe bussi tagasi joosta, siis enamus põlesid uudishimust, et mis siis ikkagi haiseb ja miks?

Niisiis suundusime ühisele õppekäigule erinevate tunnete ja ootustega. Ronides kõrgemale reovee kogumisalale ütlesid lapsed, et tegemist oleks nagu puhkealaga, basseinid ja golfiväljakud, ainult haiseb kohutavalt. Saime teada, et reovee puhastus koosneb mitmetest etappidest: eelpuhastusest ehk mehaanilisest puhastusest. Nägime vastuvõtukambrit, avariimahutit, võrehoonet, liivapüüdurit, ühtlustusmahutit ja jaotusmahutit. Veelgi põnevamaks läks bioloogilise puhastuse (aktiivmudaga) basseinide juures. Edasi nägime järelpuhastust (setitamine), kemikaalide doseerimisjaama, järelsetiteid ja väljavoolukambrit. Põnev tundus mudakäitlus ja tundus, et eriline hais tõusiski just muda komposteerimisväljakult ja tahtis lämmatada. Saime teada, et puhastuse lõpptulemuseks on heitvesi, mis suunatakse teele Soome lahte.

Arvasime, et küllap saavad töötajad kompensatsiooni selle eest, et töötavad sellises haisus, aga meile kinnitati, et pole hullu, sellega harjub ja eripalka ega lisatasu selle eest ei saa.

Kodu poole sõites jätkus meil kõigil muljeid küllaga. Enim oli kuulda seisukohti, et Soome lahte enam ujuma ei minda ja suu peab ujudes kinni olema, et vesi suhu ei läheks, sest nähtu püsis silmade ees liigagi selgesti ja hais riietel ning juustes. Tööle minna Järve Biopuhastusse ei tahtnud esialgu keegi. Oli väga õpetlik ja muljeterohke päev.

Täname Järve Biopuhastust, kes meid lahkesti vastu võttis. Meeldejääv ja muljeterohke oli see õppetund igatahes.

Kommentaarid